میگرن بیماری ناتوان کننده ای است؛ بنابراین شناسایی عوامل احتمالی بروز آن، موثر است. برخی از افراد می توانند از رژیم های غذایی و غذاهای مفید برای میگرن، جهت تسکین درد آن استفاده کنند و سردردهای میگرنی یا علائم آنها را کاهش دهند.

در حالی که رژیم غذایی قطعی برای میگرن وجود ندارد، اما افراد ممکن است با نظارت بر غذاهایشان، درد میگرن را کاهش دهند.

در این مقاله از پزشک لاین، برخی از غذاهایی که ممکن است از میگرن جلوگیری کند یا باعث تحریک و تسکین آن شود، را بررسی می کنیم. اگر می‌ خواهید با پزشکان ما گفتگو کنید و نیاز فوری به مشاوره آنلاین پزشکی دارید، میتوانید از خدمات پزشک لاین استفاده کنید.

غذاهای مفید برای میگرن

کافئین ماده ای است که می تواند به درمان میگرن کمک کند. مکمل کافئین به عنوان داروی بدون نسخه (OTC) در دسترس است. با این حال، بین مقدار کافئین که می تواند سردردهای میگرنی را کاهش دهد و کافئین بیش از حد که می تواند باعث تحریک علائم سردرد شود، یک رابطه ی خوب وجود دارد.

تحقیقات نشان داده است، افرادی که میگرن دارند باید روزانه کمتر از 200میلی گرم کافئین مصرف کنند. با این حال، توجه داشته باشید که مصرف منظم بیش از 100 میلی گرم کافئین در روز باعث تحریک سردرد می شود. خوردن غذاهایی مانند: نان سفید، کراکر نمکی و گلابی می تواند به کاهش حالت تهوع هنگام بروز میگرن کمک کند.

چه غذاهایی می توانند به پیشگیری از بروز میگرن کمک کنند؟

قرار دادن یک رژیم غذایی سالم در برنامه ی غذایی تان می تواند به پیشگیری از میگرن کمک کند. یک رژیم غذایی سالم باید حاوی میوه ها، سبزیجات، غلات کامل و پروتئین های بدون چربی باشد. سبزیجات و و مواد غذایی که تازه نیستند به احتمال زیاد حاوی مواد نگهدارنده مانند مونو سدیم گلوتامات (MSG) هستند. مواد نگهدارنده در برخی از افراد باعث بروز میگرن می شوند، بنابراین باید از غذاهای حاوی مونوسدیم گلوتامات اِجتناب کنید.

انجمن اختلالات میگرن لیستی از غذاهای مفید برای میگرن تهیه کرده تا افراد را در انتخاب رژیم غذایی مناسب راهنمایی کند. این غذاها حاوی مواد نگهدارنده، مخمرها، طعم دهنده ها و سایر مواد محرک بالقوه میگرن مانند: نیتریت ها و فنیل آلانین نیستند.

در بخش زیر با فهرستی از غذاهایی که باید مصرف کنید، آشنا خواهید شد:

نان، غلات

از جمله غذا های غذاهای مفید برای میگرن میتوان به نان و غلات اشارع کرد. مواد غذایی برای مصرف:

  • بیشتر غلات، به غیر از غلاتی که حاوی آجیل، میوه های خشک یا آسپارتام ( جایگزین قند) هستند؛
  • نان کنجدی
  • نان سفید؛
  • نان گندم.

غذاهایی که باید از مصرف آنها اجتناب کنید:

  • غذاهای تهیه شده با آرد سرخاری ؛
  • نان فانتزی؛
  • پیتزا؛
  • چیپس؛
  • چوب شور.

گوشت، آجیل و دانه ها

مواد غذایی برای مصرف:‏

  • ماهی، گوشت گاو، گوشت بره، گوشت بوقلمون یا گوشت گوساله تازه؛
  • دانه کدو تنبل؛
  • دانه کنجد؛
  • دانه های آفتابگردان بدون عطر و طعم طبیعی؛

غذاهایی که باید از مصرف آنها اجتناب کنید:

  • جگر گاو و مرغ؛
  • گوشت های فرآوری شده؛
  • ذرت بو داده؛
  • کره.

سس ها و طعم دهنده ی سالاد

اگر میخواهید سس بخورید باید به نوع آن توجه کنید. مواد غذایی برای مصرف:‏

  • سس (رنچ) خانگی که برای تهیه آن از مواد تازه و بدون طعم دهنده های مصنوعی استفاده می شود؛
  • سس مایونز خانگی.

مواد دیگری که باید از مصرف آنها اجتناب کنید:

بسیاری از سس های سالاد کارخانه ای که حاوی مواد افزودنی و نگهدارنده هایی هستند که می توانند باعث تحریک میگرن شوند. مواد افزودنی این سس های کارخانه ای حاوی MSG ، نیتریت ها و آسپارتام هستند.

پنیر و سرکه نیز ممکن است باعث تشدید میگرن شود؛ بنابراین بهتر است مصرف آنها محدود شود.

سبزیجات و میوه ها

سبزی و میوه جات از حمله غذاهای مفید برای میگرن هستند. مواد غذایی برای مصرف شامل: برخی سبزیجات، مانند:کاهو، فلفل، کدو سبز، سیب زمینی تازه، هویج و گل کلم.

غذاهایی که باید از مصرف آنها اجتناب کنید:

  • سیب زمینی له شده؛
  • میوه های خشک حاوی مواد نگهدارنده سولفیت؛
  • میوه های خانواده مرکبات؛
  • لوبیا؛
  • پیاز؛
  • کلم ترش.

برخی از میوه ها مثل موز، پرتقال، گریپ فروت، تمشک و آلو ممکن است که حاوی گرده گل یا ترکیبات دیگری باشند که مصرف آنها باعث آزاد شدن هیستامین می شود که می تواند میگرن را تحریک کند.

سایر نکات پیشگیری

مصرف مواد غذایی در وعده های غذایی مختلف می تواند به حفظ سطح قند خون ثابت و جلوگیری از گرسنگی کمک کند. این عوامل می توانند باعث بروز میگرن در برخی از افراد شوند. رژیم غذایی مغذی می تواند به فرد کمک کند که وزن سالم خود را حفظ کند. طبق تحقیقات انجام شده، اضافه وزن ممکن است باعث تشدید علائم میگرن شود.

چه غذاهایی می توانند باعث ایجاد میگرن شوند؟

چه غذاهایی می توانند باعث ایجاد میگرن شوند؟

میگرن در هر فردی با خوردن یک نوع ماده ی غذایی تشدید پیدا می کند و غذاهایی که باعث تحریک میگرن می شوند در افراد مختلف متفاوت هستند. در برخی از افراد ممکن است که مواد غذایی علت و محرک بروز میگرن نباشد. با این حال، برخی از غذاهایی که معمولاً باعث بروز میگرن می شوند عبارتند از:

  • پنیر؛
  • الکل، به خصوص آبجو و شراب قرمز؛
  • شکلات؛
  • گوشت های پخته شده؛
  • مواد نگهدارنده غذا، مانند: نیترات، نیتریت، MSG و شیرین کننده های مصنوعی؛
  • ماهی دودی؛
  • عصاره مخمر.

همچنین پرهیز از برخی از مواد غذایی باعث تشدید میگرن می شود. برای برخی از افراد، گرسنگی طولانی مدت و نخوردن مواد غذایی به اندازه ی کافی عامل محرک میگرن است. این موضوع ارتباط بین سطح پایین قند خون و بدتر شدن سردردهای میگرنی را نشان می دهد.

نکاتی برای شناسایی غذاهای محرک

بعضی از پزشکان ممکن است به مبتلایان به میگرن توصیه کنند که از غذاهایی که می خورند، یک برنامه غذایی تهیه کنند و اینکه با چه علائمی هنگام خوردن غذاها مواجه می شوند.

برخی از افراد ممکن است فوراً به یک ماده غذایی واکنش نشان دهند، در حالی که عده ای دیگر ممکن است تا 24 ساعت پس از خوردن غذا عکس العملی نشان ندهند.

مرحله بعدی این است که تلاش کنید که ماده ی غذایی محرک احتمالی را از رژیم غذایی حذف کنید تا ببینید که آیا هنوز میگرن دارید یا نه.

محرک های اضافی میگرن

پزشکان پنج عامل اصلی تحریک کننده ی میگرن را شناسایی کردند که یکی از آنها انواع مختلف مواد غذایی است. ‏چهار دسته دیگر عبارتند از‎:‎

تغییرات در محیط: تغییر در فشار جو، فصل و حتی طوفان ممکن است باعث بروز میگرن شود.

هورمون ها: ‏تغییر در سطح هورمون ها که به علت چرخه قاعدگی رخ می دهد، همچنین ‏برخی تغییرات هورمونی در دوران بارداری می تواند باعث ایجاد میگرن شود.

تحریک حسی: در ‏برخی افراد، چراغ های روشن، بوی خاص، دود و صداهای بلند می توانند باعث تحریک میگرن شوند‎.‎

استرس: استرس، ورزش فشرده، بیماری یا عادت های خواب غیرمعمول ممکن است از عواملی باشند که میگرن را تحریک می کنند.

گاهی اوقات، ترکیبی از عوامل تحریک کننده ی میگرن می تواند باعث سردرد میگرنی شود. برخی از درمان های ‏بالقوه سردردهای میگرنی شامل: رژیم غذایی، کنترل استرس و مصرف داروهاست. استفاده منظم از این روش های درمانی می تواند به تسکین میگرن کمک کند.‏

روشهای درمانی میگرن

تنها راه درمان، ایجاد تغییرات در رژیم غذایی نیست. برخی از داروهای OTC مخصوص میگرن وجود دارند. این داروها اغلب حاوی ترکیب استامینوفن، آسپرین و کافئین هستند. هر فردی برای کنترل علائم میگرن احتیاج دارد که چند بار در هفته از این داروها استفاده کند.

سایر رویکردهای درمانی با نسخه پزشک عبارتند از:

داروهایی مانند توپیرامات (Topamax)و تزریق سمOnabotulinum A (BOTOX) می توانند باعث کاهش میگرن شوند؛ چون سیگنالینگ بیش از حد عصبی را که به تشدید میگرن کمک می کند، کاهش می دهند.

تحریک عصب پس سری (ONS)، روشی که معمولاً پزشکان برای جلوگیری از تشدید سردردهای مکرر انجام می دهند.

ONS شامل قرار دادن دستگاههای خاصی به نام Lead در بافت پشت سر است که محل انتقال اعصاب پس سری است. لیدها سیگنالهایی را به اعصاب پس سری ارسال می کنند تا سعی کنند از انتقال اعصابی که منجر به بروز سردردهای میگرنی می شوند، جلوگیری کنند.

برخی از رویکردهای طبیعی مانند: استفاده از نعناع فلفلی، زنجبیل و گیاهان دارویی نیز ممکن است باعث تسکین علائم میگرن شود. پزشک می تواند این روشهای درمانی را به فرد پیشنهاد دهد تا در کنترل سردرد میگرنی به وی کمک کند.

دورنما

غذاهای مفید برای میگرن بی شمارند که به پیشگیری و تسکین درد آن کمک کند یا برخی از غذا هایی وجود دارند که باعث تحریک این عارضه میشوند. با این حال، میگرن در هر فردی متفاوت است و امکان دارد که یک غذا برای یک فرد مفید باشد و برای فرد دیگری مناسب نباشد.

تحقیقات انجمن اختلالات میگرن حاکی از این است که کمتر از 30 درصد از مبتلایان به میگرن، از رژیم عذایی استفاده می کنند. علیرغم این، بسیاری از افراد سعی می کنند که از رژیم غذایی استفاده کنند تا عواملی که باعث تحریک میگرن می شوند را شناسایی کنند. افراد با استفاده از این رژیم غذایی می توانند از مصرف غذاهایی که باعث سردرد می شود، برای کنترل درد و کاهش حملات میگرن اِجتناب کنند. برای تعیین رژیم موثر و برنامه پیشگیری از میگرن بهتر است با یک پزشک و یک متخصص ‏تغذیه مشورت کنید.‏